Организирането на сватба е дълъг и изпълнен със стотици дребни подробности процес. Всеки, преминал през този организационен хаос е наясно за какво говоря :). Украси, покани, разпределения по маси, менюта, пръстени, рокли, озвучаване, ресторанти, хотели и още 100-тина подобни. Едно от нещата, с което младоженците се сблъсват е изборът на сватбен фотограф. Ще се опитам да ви дам няколко насоки, които биха помогнали при вземането на това решение.

Следващите редове са мое виждане, което споделям с вас и се надявам да ви бъде от полза.

За мен едно от основните неща при избора на сватбен фотограф е усещането, което пораждат кадрите му. Потърсете, разгледайте различни портфолия, не избирайте някого, само защото е препоръчан от ваш близък или сте чули добри отзиви за работата му. Това, че е препоръчан е много добро начало и положителен сигнал, но винаги търсете личния контакт. Не разчитайте на телефонни разговори, електронна поща и пр. Персоналният контакт е нещо изключително важно както за вас, така и за човека, на когото смятате да доверите улавянето на най-ценните си мигове. Аз винаги държа да се срещам с хората, които се свързват с мен за своето събитие. Вече има десетки канали за комуникация, но аз предпочитам да ги използвам само за организиране на лична среща. Когато сте разгледали работата на фотографа, когато сте поговорили с него очи в очи, тогава вече можете да вземете най-правилното решение.

Заснемането на едно сватбено събитие не е само документиране на моменти, то е написване на вашата приказка, в която разказвач е фотографът. Най-ценните и интимни мигове могат да бъдат уловени, само ако го допуснете до себе си и до личната си емоция, само ако той може да съпреживее радостта, сълзите, еуфорията, топлината, като свои. Усетите ли го за „свой“, изборът ви е правилен. Няма да има усещане за „чуждо тяло“, „външен човек“,  „натрапване“. Дори напротив – сватбеният фотограф може да допринесе за още по-невероятното изживяване на вашия празник. Веднъж спечелил доверието ви, той има всичко, за да може след време с радост да се връщате назад, с наслада да разгръщате отново и отново страниците на вашия сватбен албум, а снимките да пораждат усмивки и да пълнят очите ви със сълзи.

Не усетите ли човека срещу вас, не ви ли докосне начинът му на изразяване във фотографията, но го изберете, защото са ви го препоръчали горещо, то може спокойно да очаквате и резултатите да са компромис. И тук изобщо не говорим за това, кой колко добър професионалист е. Тук говорим за лично отношение. Личното отношение е всичко. 

Когато сте готови с избора си и сте открили “вашия човек” – доверете му се. Всички колеги с опит ще помогнат на младоженците. Споделете със сватбения фотограф програмата за събитието достатъчно рано. Не чакайте последния момент, когато нещата са финализирани. Доверете му идеите си за сватбена фотосесия, за да ги доразвиете и планирате по най-добрия начин. Той ще ви помогне да организирате времето си, за да направите сватбената фотосесията с удоволствие и по начина, по който искате. Повече спокойствие, означава и повече време. Тридесет минути са изключително недостатъчни, за да се чувствате комфортно, да не бъдете припряни и да реализирате замисъла на снимките. Съобразете се с мястото, на което искате да бъдете и мястото на следващото събитие от програмата ви, предвидете си време за придвижване. Имайте предвид, че светлината се променя през деня, сутрешните снимки имат едно излъчване, следобедните друго, а по залез е нещо съвсем различно. Красивият залез не може да се види на обяд. Вашият сватбен фотограф ще ви посъветва най-добре кога и колко време ще ви бъде необходимо, за да уловите по незабравим начин вашите кадри. Той ще ви помогне и ще ви даде гледни точки, за които може би не се сещате или не знаете. Не мога да не отбележа, че все повече сватбени агенции с опит са наясно до голяма степен с работата на фотографа и сами се консултират с него, при изготвянето на сценария за сватбения ден. В крайна сметка целта на всички замесени е една – приказката да има щастлив край, нали? Не забравяйте, че за вас тази сватба е първа (в повечето случаи), но не и за вашия сватбен фотограф.  🙂 Възползвайте се от опита и съветите му. Не забравяйте – щом “химията” между вас се е получила, той вече е част от семейството. 🙂

Тодор Русинов

Сватбен фотограф