Фотография

Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art - новото бижу в семейството на SIGMA

Още в самото начало искам да обясня нещо много важно – това не е официално ревю, в което ще меря остротата на обектива в центъра и по края, ще снимам книги на полицата на бленда 1.4, 1.8, 2, 2.8…… и ще показвам на 100% разликата с аналогични обективи на 7 други марки, няма да снимам играчка от шоколадово яйце на бленда 1.4, като ще сравнявам точно колко е ръбесто кръгчето на коледната лампичка, поставена на 2 метра зад фокусната точка.
В следващите редове искам да споделя личното си впечатление от обектива, който имах щастието да “пипна” първи в България, че и да поработя в реални условия с него. Ще споделя с вас впечатленията си, които надявам се ще бъдат полезни.

Чисто технически ще вкарам два параметъра, които бяха важни за мен. Размерът и теглото. За разлика от своя предшественик, който бе просто преработен от вариант за DSLR към вариант за безогледална система, новият обектив е изцяло разработен с идеята, че ще се ползва на малки и леки тела. И ако Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art е цели 1130 грама и е почти 130 mm дълъг, то новият Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art е почти наполовина – около 600 грама и 94 мм. Това се усеща моментално. Да, обективът е достатъчно масивен и няма как да кажа, че не го усещаш закачен върху тялото, но разликата с предшественика му е фрапираща. Разликата със Sony FE 85mm f/1.4 GM също е с около 200 гр. надолу в теглото.

Първите ми впечатления от обектива са свързани със скоростта и липсата на всякакъв шум при фокусиране. С обектива започнах да снимам още при подготовката на булката. Макар в стаята да бе мрачно заради спряното осветление (колегата правеше грима на естествената светлина до прозореца), обективът се справи прекрасно, включително с фокуса по очи. Друго, което ми направи изключително приятно впечатление, е че го няма онова “хънтване”, което срещах при предшественика му в по-лоши светлинни условия. Бързината, с която фокусира не може да не направи впечатление.
Освен, че е изключително бърз, лично аз не съм попадал на друг обектив, който е толкова остър още от f 1.4. Всички снимки, които съм направил в рамките на целия снимачен ден са на бленда f1.4. Мисля, че изключение правят 2-3 кадъра, където трябваше да затворя до f2. Просто бе твърде светло. Това е нещо любимо за мен в обективите от АРТ серията на Сигма – остротата при отворена бленда. Много обичам ревюта на обективи, в които се среща изречението “На 1.4 обективът е осезаемо мек/приемливо остър, но затваряйки блендата на 2.5 нещата си идват на мястото”. Както казва един мой голям приятел “За какво си си взел тоя обектив на 1.4 за една торба пари, ако ще снимаш с него на 2.8”. Това в кръга на шегата, разбира се.

Освен масивната изработка, при която липсват пластмасови части, обективът има гумен пръстен, който прилепва плътно към байонета на тялото и осигурява добра водозащита. Успях да го тествам още първия ден.
Снимането в контражур също беше безпроблемно. Всъщност в рамките на деня направих около 450 кадъра с него, някои в серия и на бленда 1.4. Обективът бе ползван на тяло Sony А7Mk3, на следящ фокус, като през голяма част от времето съм ползвал фокуса по очи. Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art има програмируем бутон, който е удобен за мен, тъй като съм свикнал да използвам именно него за активирането на този тип фокус. Смея да твърдя, че нямам пропуснат кадър.
Преглеждайки снимките след сватбата, ми прави впечатление лекото топло тониране, което от опита, който имам с предишни представители на марката е типично. На мен това ми допада, тъй като е близко до моя начин на обработка, но все пак говорим на нещо субективно. При всички положения това се коригира елементарно във всяка обработваща програма. Сенките са доста плътни. Нямаше кадър, на който да не ги “дръпна” леко, но това не е никакъв проблем, особено за снимащите в RAW.

През целия ден не ползвах сенника. Така обектива изглежда доста по-компактен и мен лично ми харесва повече. Иначе сенника е подобрен, като вече има бутон за освобождаване.
Друго, поне за мен полезно подобрение, е бутонът за заключване на гривната за избор на бленда. Тъй като в моята лична практика до момента не си спомням да съм ползвал тази гривна на някой от другите си обективи (блендата избирам от тялото по време на работа), този бутон се оказа много приятна изненада за мен и веднага обяснявам защо. На всички обективи, които имам, подобен бутон за заключване няма. Случвало ми се е не веднъж в бързината и динамиката на снимачния ден, да бутна пръстена и да премина на бленда 16 да речем, докато снимам ритуала в църквата.

В галерията можете да разгледате кадри от сватбата, на която ползвах обектива за първи път. Не искам да влизам в клишета, но е истина, че всеки фотограф трябва да има в чантата си 85мм обектив. Аз мисля, че избрах своя. Но не защото като “цена-качество е отличен избор”. Това винаги ми е звучало по-скоро като “Няма нищо общо с това което искаш, но за тея пари….толкова”. Напротив – за качеството, което предлага, Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art си заслужава всяка стотинка!
Искам да благодаря на ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ООД и www.photo-shop.bg за доверието и възможността, която ми предоставиха.

Галерия Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art


Recent Portfolios